Städtips

Städa ugnen invändigt

Blanda tvättsåpa med vatten i en blomsterspruta och spraya sen ugnen invändigt. Vrid upp den till 100 grader och låt stå i 20 min.

Stäng av och låt svalna. Sen är det bara att enkelt torka av all gammal ingrodd smuts med en fuktad svamp. Har du ingen såpa hemma- ställ in en djup tallrik med ättika inne i ugnen i 50 grader.

Låt stå i en halv till en timme och tvätta sedan rent.

Grillgallret i ugnen

Tag en bit ugnsfolie och gör en boll, istället för stålborste. Doppa bollen i coca-cola ( eller såpa ) och gnugga gallret så försvinner smutsen.

Spisen

Det finns ett enkelt och miljövänligt sätt att få bort ingrodd smuts från spisen. Häll först på ättika sedan rikligt med bakpulver – låt det bubbla och fräsa ordentligt ett tag och rengör därefter som vanligt med en trasa och ljummet vatten.

Stopp i duschröret

Spola dina avlopp med kokande vatten + en fjärdedels kopp bakpulver och 50 ml vinäger så får du enkelt och miljövänligt bort stopp i avloppet.

Fula fläckar på ditt rostfria kylskåp

Ta en fuktig trasa med ett par droppar koncentrerat diskmedel och dra över de rostfria ytorna. Eftertorka med vatten. Snygga ytor som inte längre suger åt sig damm.

OBS! Använd aldrig kökssvamp eller slipmedel, det ger repor som inte går att få bort.

Orolig för bakterier i träskärbrädan

Skölj av skärbrädan, diska den och skölj den igen. Strö på rikligt med vanligt hushållssalt, det tar kål på alla bakterier. Gnugga in saltet ordentligt med en fuktig rotborste. Låt stå en stund, skölj sedan av.

Det syns ingen skillnad, men man vet att bakterierna är döda.

Kloakdoft väck med vinäger

Luktar avloppet unket ? Koka 2 dl vinäger och häll ner i vasken. Låt stå minst 15 minuter innan du sätter på kranen. Rent och fräscht igen.